Nieuwe initiatieven in de vastgoedwereld

Geplaatst op 14-01-2018 door D. Voesenek

Deze week werd er in het Financieel Dagblad een artikel toegewijd aan tech-initiatieven in Nederland die zich richten op de vastgoedsector. Naast de taxiwereld, de hotelbranche, de banken en de verzekeraars richten technologiebedrijven nu hun pijlen op de vastgoedsector. Onder de noemer 'proptech' afgeleid van 'property' en 'technology' worden deze initiatieven aangeduid. In Europa ontstaan met name nieuwe initiatieven op het gebied van crowdfunding van vastgoed. In Nederland draagt onder andere Crowdestate hieraan bij.

Foto: Getty Images/iStockphoto  

Lees verder...

Duitse economie groeit sterker door in 2018

Geplaatst op 17-12-2017 door D. Voesenek

De Duitse economie groeit volgend jaar nog verder door dan nu al het geval is. Dit meldt de economische denktank Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) uit München. Deze heeft zijn verwachtingen voor de groei flink verhoogd. Voor 2018 wordt gerekend op een groei van 2,6%. Dit is het hoogste percentage sinds 2011. De huidige politieke situatie heeft geen gevolgen voor de bedrijvigheid.

Het hoofdkantoor van autofabrikant Porsche in Stuttgart.

Lees verder...

Trends in vastgoedcrowdfunding 2018

Geplaatst op 03-12-2017 door F. Geurtsen

Participaties.nl heeft onderzoek gedaan naar de nieuwe trends in vastgoedcrowdfunding voor 2018. In het besproken rapport Crowdfunding for Real Estate van Crowdsourcing.org wordt al opgemerkt dat de wereldwijde markt voor vastgoedcrowdfunding in 2016 al een omvang had van 3,5 miljard dollar. Dit zal alleen maar groeien, tot mogelijk 300 miljard dollar tegen 2025...  

Uit een column van Participaties.nl.

Lees verder...

Grootste vastgoedtransactie in Duitsland van 2017

Geplaatst op 19-11-2017 door D. Voesenek

Het Oostenrijkse vastgoedbedrijf SIGNA heeft vijf toonaangevende objecten verworven van RFR en daarmee een record gevestigd voor het jaar 2017. De portefeuille heeft een waarde van maar liefst 1,5 miljard euro en is de grootste vastgoedtransactie in Duitsland van dit jaar. De portefeuille omvat talrijke kantoren en winkels op A1 locaties in Berlijn, Hamburg, Frankfurt en München.


Lees verder...

Voorwaarde koop woning Londen: betalen met bitcoins

Geplaatst op 22-10-2017 door D. Voesenek

Een woning van 20,15 miljoen euro (18 miljoen pond) gelegen in het Londense Notting Hill wordt deze maand te koop aangeboden. Tot zover geen merkwaardig nieuws, totdat men zich realiseert dat dit markante herenhuis alleen kan worden aangekocht met bitcoins.


Lees verder...

Het nieuwe Louvre in Abu Dhabi

Geplaatst op 08-10-2017 door F. Geurtsen

De onderstaande foto is geen artist impression, maar de werkelijkheid. Op 11 november wordt het Louvre Abu Dhabi officieel geopend. Het indrukwekkende complex, dat is overdekt door een koepel van metalen ‘sterren’, is ontworpen door Jean Nouvel. 

all images by mohamed somji © louvre abu dhabi  

Lees verder...

Niet eerder zoveel geld in Nederlandse woningmarkt

Geplaatst op 24-09-2017 door D. Voesenek

In de eerste acht maanden van 2017 is er maar liefst € 40,4 miljard omgegaan in de Nederlandse woningmarkt. Dat is 26% meer dan dezelfde periode een jaar eerder en is niet eerder zo hoog geweest. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door deze grote voorsprong zal een recordbedrag dit jaar zo goed als zeker worden behaald.

De forse groei van de woningmarkt is een combinatie van hogere huizenprijzen en meer transacties.

Lees verder...

Wat is het nut van blockchain?

Geplaatst op 10-09-2017 door F. Geurtsen

De media staat er vol van. Bitcoins, Ethereum, Ripple en Litecoin: digitale munten of 'cryptocurrency' waarvan de achterliggende technologie blockchain is en volgens velen niet alleen de financiële sector, maar ook daarbuiten drastisch gaat veranderen.

Fortune legt uiterst helder uit wat het nut is van blockchain. Zelfs voor wie niet warm of koud wordt van technologie is dit stuk de moeite waard...

Lees verder...

Duitsland en Nederland nemen Europa op sleeptouw

Geplaatst op 26-08-2017 door D. Voesenek

In een sterk tweede kwartaal steeg het Europese beleggingsvolume met 4% naar een volume van 58 miljard dollar. Tezamen met een sterk eerste kwartaal ligt het Europese beleggingsvolume in de eerste helft van 2017 nu 7% boven het volume van de eerste helft van 2016.

Sterke stijgers in Europa waren Duitsland en Nederland.  

Lees verder...

Groen licht voor hoogste toren van Nederland

Geplaatst op 13-08-2017 door F. Geurtsen

Groen licht van de Raad van State voor de bouw van de hoogste toren van Nederland. De bouw van de Zalmhaventoren gaat binnenkort van start en zal in 2020 opgeleverd worden. De toren met in totaal 260 appartementen wordt 215 meter hoog...  

De Rotterdamse politiek ging vorig jaar al akkoord met de komst van de hoogste woontoren van Nederland, waar al een kleine tien jaar over wordt gesproken.  

Lees verder...

Verticale landbouw midden in de stad

Geplaatst op 30-07-2017 door F. Geurtsen

In de komende decennia komt de wereld voor een grote uitdaging te staan. In 2050 zal de aarde bijna 10 miljard bewoners tellen. De voedselproductie kan deze bevolkingsgroei echter niet bijhouden. De verticale boerderij is daarom bezig aan een opmars. Groenten en fruit verbouwen zonder dat er daglicht aan te pas komt. In de wereld zijn er al een paar geopend, midden in de stad.

Nederland heeft een Europees primeur.

Lees verder...

Nieuwe voorschriften AFM

Geplaatst op 26-07-2017 door F. Geurtsen

Recentelijk heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de voorschriften voor crowdfundingplatforms geëvalueerd. Uit het onderzoek komen risico’s naar voren die prioriteit hebben voor de AFM. Er is sprake van schaarste in de crowdfundingmarkt. Onder druk van deze schaarste nemen investeerders in zeer korte tijd financiële beslissingen. De AFM komt onder meer hierdoor met nieuwe voorschriften.

Lees verder...

5 boekentips over beleggen voor tijdens uw vakantie

Geplaatst op 16-07-2017 door F. Geurtsen

Nog geen plannen voor uw vakantie? Geen zorgen! Met onze 5 boekentips over beleggen komt u zeker de vakantie goed door. 

De volgende boeken geven verschillende tips over beleggingsstrategieën en zijn een must voor eenieder die zijn vaardigheden op dit vlak wil verbeteren.

Lees verder...

Crowdfunding checklist - Zo beoordeelt u een vastgoedproject

Geplaatst op 01-07-2017 door D. Voesenek

Indien u wenst te investeren in een vastgoedproject is het van belang op voorhand zorgvuldig uw vooronderzoek te doen. De volgende pijlers geven u handvaten bij het maken van de juiste investeringsbeslissing. 

Zo wordt voorkomen dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.  

Lees verder...

Zes ton voor een vaste parkeerplaats

Geplaatst op 18-06-2017 door F. Geurtsen

Zoals u waarschijnlijk al weet schieten de vastgoedprijzen omhoog. Niet alleen woningen, winkels en kantoren, maar bijvoorbeeld ook vaste parkeerplaatsen.

De duurste parkeerplaats in Nederland staat te koop in Amsterdam. Een parkeerplaats van 15 vierkante meter in een overdekte garage voor 150.000 euro. Klinkt veel voor een stuk afsvalt, maar het kan nog veel erger... 

Lees verder...

De juiste mix van zekerheden

Geplaatst op 21-05-2017 door D. Voesenek

Regelmatig wordt de vraag gesteld welke zekerheden er zijn verbonden aan een investeringspropositie. Afhankelijk van de factoren die tijdens het uitgebreide screeningsproces aan bod komen wordt gezocht naar de juiste mix van zekerheden. Het samenstellen van het zekerhedenpakket betreft maatwerk en dient hand in hand te gaan met de rentevergoeding. De hypothecaire zekerheden vormen bij Crowdestate de basis. Eén van de vele voordelen van crowdfunding voor vastgoed.

De paragraaf zekerheden is niet voor niets door defaults steeds prominenter aanwezig in de Nederlandse crowdfundingmarkt.

Lees verder...

Het grootste crowdfundingproject ooit

Geplaatst op 07-05-2017 door F. Geurtsen

De hoogste wolkenkrabber in de hoofdstad van Colombia is in april 2017 opgeleverd. BD Bacatá steekt boven elk ander gebouw in Bogota uit. De toren telt 67 verdiepingen en staat symbool voor de nieuwste financieringsvorm voor vastgoed    

Zonder het te weten liep Colombia destijds ver in de tijd vooruit. 

Lees verder...

Is het zelf uitgeven van participaties als vastgoedfonds nog wel zo aantrekkelijk?

Geplaatst op 04-01-2017 door D. Voesenek

Een vastgoedfonds wordt veelvuldig opgetuigd als vehikel om als vastgoedonderneming publiekelijk kapitaal aan te trekken en ontwikkelingen en/of beleggingen te financieren. Het structureren van een fonds is vaak een tijdrovend proces en gaat gepaard met hoge structurerings- en marketingkosten. De regelgeving die binnenkort wordt aangescherpt werkt evenmin bevorderend voor de fondsaanbieders. En dat terwijl er anno 2017 een veel eenvoudigere manier bestaat om kapitaal bij het grote publiek aan te trekken, namelijk via crowdfunding.

Via de structuur van een crowdfundingplatform is het een stuk eenvoudiger geworden om als vastgoedonderneming kapitaal bij het grote publiek te verwerven. Bijvoorbeeld om de portefeuille uit te breiden, mits dit past binnen de richtlijnen van het platform.

Lees verder...

Zorg en Welzijn De Schans op #1

Geplaatst op 09-09-2016 door F. Geurtsen

Elke week publiceert adviesbureau De Breed & Partners de Crowdfunding Top 40 van Nederland. In deze lijst staan alle projecten die in de desbetreffende week het meeste kapitaal hebben opgehaald.

Na twee weken op nummer 3 te hebben gestaan is het Crowdestate gelukt om met het Zorg en Welzijn De Schans in week 36 de aanvoerder van de lijst te worden!

Lees verder...

Wolkenkrabbers en crowdfunding

Geplaatst op 29-07-2016 door F. Geurtsen

De hoogste wolkenkrabber in de hoofdstad van Colombia is in april 2017 opgeleverd. BD Bacatá steekt boven elk ander gebouw in Bogota uit. De toren telt 67 verdiepingen en staat symbool voor de nieuwste financieringsvorm voor vastgoed    


Lees verder...

Crowdfunding Day Europe 2016

Geplaatst op 30-05-2016 door D. Voesenek

Vorige week woensdag was Crowdestate aanwezig op hét jaarlijkse evenement voor crowdfunding. Deze dag stond volledig in het teken van alle laatste trends op het gebied van crowdfunding. Met in het bijzonder het thema: Wat kan crowdfunding betekenen voor de vastgoedbranche?

Het stukje extra zekerheid wat investeerders krijgen door te investeren in vastgoed was veelvuldig onderwerp van gesprek.

Lees verder...

Investeren in Duitse woningen

Geplaatst op 18-02-2016 door D. Voesenek

Al jarenlang wordt vastgoed in Duitsland door vele beleggers als veilige haven gezien. Deze populariteit blijft voorlopig nog wel even aanhouden. Door de stevige structuur van de arbeidsmarkt, de invoering van het minimumloon, het stijgende consumentenvertrouwen en de toenemende immigratie wordt verwacht dat Duitse woningen ook dit jaar evenals in 2015 verder in waarde zullen stijgen.

Waarom wel of niet investeren in Duits vastgoed?

Lees verder...

Crowdestate heeft goedkeuring van de AFM!

Geplaatst op 27-01-2016 door F. Geurtsen

Vorige week viel er een bijzondere brief op de deurmat. Een brief waar Crowdestate al een tijd op zat te wachten.  

"Mede op basis van de door u verstrekte informatie, verleent de AFM aan Crowdestate B.V. op grond van artikel 4:3, vierde lid van de Wft een ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden."  

Lees verder...

Crowdfunding als graadmeter

Geplaatst op 05-01-2016 door F. Geurtsen

Met crowdfunding kunnen vastgoedondernemers geld ophalen, maar daar blijft het niet bij. Crowdfunding kan uitstekend gebruikt worden als graadmeter voor het succes van vastgoed. Crowdfunding creëert namelijk draagvlak op meerdere fronten.  

Crowdfunding is veel meer dan enkel het aantrekken van een financiering.  

Lees verder...

Crowdestate staat in de startblokken

Geplaatst op 03-12-2015 door D. Voesenek

De afgelopen maanden heeft het team van Crowdestate grote stappen gemaakt voor het inmiddels volwaardige beleggingsplatform voor vastgoed. Na samenwerkingen met talloze specialisten en partijen uit de vastgoedbranche, zijn wij verheugd om te kunnen melden dat Crowdestate op zéér korte termijn van start zal gaan!  

Wij hebben de woorden ‘binnenkort van start’ vaak gebruikt de afgelopen periode, maar niet zonder reden. Door de lopende ontheffingsprocedure bij de AFM kon er geen definitieve startdatum worden vastgesteld. Gelukkig is het einde in zicht en verwachten wij in januari van start te gaan met de eerste projecten.

Na de introductie van Crowdestate op de vastgoedbeurs Provada, is er hard aan de weg getimmerd. Zo is in samenwerking met diverse juristen de meest optimale contractenstructuur vastgesteld. Aansluitend zijn in overleg met de notaris randvoorwaarden vastgesteld voor het vrijgegeven van de gelden. Hiermee wordt uitgesloten dat de gelden voor andere doeleinden worden gebruikt.

Lees verder...

Snel en eenvoudig pandjesbaas worden?

Geplaatst op 24-11-2015 door F. Geurtsen

"Beleggen in vastgoed biedt aantrekkelijke rendementen. Maar het vinden van een leuk pandje is zo eenvoudig nog niet. En dan is er nog gedoe met beheer, regelgeving en fiscus." - Financieel Dagblad

Crowdestate maakt beleggen in vastgoed toegankelijk voor het grote publiek.

Lees verder...

Een hypotheek via crowdfunding

Geplaatst op 05-11-2015 door D. Voesenek

In hoeverre verschilt een hypotheek via de crowd van een hypotheek via de bank?

Lees verder...

Bescherming van de investeerders

Geplaatst op 30-10-2015 door F. Geurtsen

De crowdfundingmarkt groeit explosief. In Nederland is vorig jaar 64 miljoen euro opgehaald met crowdfunding, twee keer zoveel als de 32 miljoen die in 2013 werd opgehaald. In 2015 wordt weer een verdubbeling verwacht.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) spreekt van een goede ontwikkeling, maar waarschuwt ook voor de risico's. Bij de Zweedse eigenaar van het grootste crowdfundingplatform van Nederland is bijna zes miljoen euro van investeerders zoekgeraakt na “ernstige onregelmatigheden”, ofwel fraude. De Zweedse eigenaar van het platform is eind oktober 2015 failliet verklaard. Door de grote toestroom van nieuwe platforms en de weinig extra getroffen zekerheden, zal dit zeker niet het laatste negatieve bericht over crowdfunding zijn.

Lees verder...

Crowdestate genomineerd voor de Bredase Start-up Awards

Geplaatst op 22-09-2015 door F. Geurtsen

Crowdestate als finalist van de Bredase Start-up Awards op bezoek bij de burgemeester.


Lees verder...

‘Wij maken investeren in vastgoed net zo makkelijk als in aandelen’

Geplaatst op 30-07-2015 door D. Voesenek

Vastgoedjournaal |30 juli 2015 | 11:53

In aandelen kun je zo investeren vanachter je laptop, waarom kan dat niet met vastgoed? Deze vraag hield de ondernemers Freek Geurtsen en Dries Voesenek bezig. "We willen direct beleggen in vastgoed toegankelijker maken voor iedereen en hebben daarvoor een platform opgericht: Crowdestate", vertellen Geurtsen en Voesenek aan VJ.

Het idee komt uit Amerika, waar een dergelijk platform al jaren succesvol is. Om dit ook naar Nederland te halen zijn Geurtsen en Voesenek vanaf 2013 op onderzoek uit gegaan en uiteindelijk tot de website gekomen zoals die nu is. Begin 2016 starten de heren officieel, op dit moment wachten zij op goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En om de activiteiten uit te voeren is er een 'ontheffing bemiddelen in opvorderbare gelden' vereist, deze wordt naar verwachting in oktober afgegeven. "Dan zijn we helemaal klaar om officieel van start te gaan, maar achter de schermen zijn we al druk bezig en staan we open voor mooie vastgoedprojecten", aldus de heren.

Lees verder...

Actieve beleggers hebben interesse in crowdfunding

Geplaatst op 16-06-2015 door F. Geurtsen

Uit onderzoek van IEX door Arwin Bandari bleek dat 63% van de lezers interesse heeft om geld uit te lenen via crowfunding. Zij hebben zo’n 26.000 euro over om te investeren in deze nieuwe financieringsvorm. Overigens zijn dit vooral beleggers met meer dan tien jaar ervaring en die dagelijks actief zijn op de beurs.

Een kwart van de ondervraagde beleggers met interesse in crowdfunding geeft aan iets anders te willen proberen dan te beleggen op de beurs. De helft gaf aan dat de belangrijkste reden om eventueel mee te doen met een crowdfundingproject de vaste rente is die zij ontvangen via loan-based crowdfunding.

De rest gaf aan dat het goede gevoel bij het helpen van een MKB-project de doorslag om wel of niet mee te financieren zou geven. Uiteraard zal het in de praktijk een combinatie van deze keuzes zijn. Het bleek ook dat beleggers wellicht loyaler zijn aan crowdfunding dan spaarders. Mocht de spaarrente nog omhoog gaan, dan gaan de spaarders weer meer sparen en blijven beleggers over.

Lees verder...

Provada 2015 was een succes!

Geplaatst op 08-06-2015 door D. Voesenek

Afgelopen week (2, 3 en 4 juni) stonden wij op de Provada in de Amsterdam RAI om ons crowdfundingplatform voor vastgoed onder de aandacht te brengen.


Lees verder...