Monumentale woonvilla Crimmitschau

Investeren met het eerste recht van hypotheek

U investeert middels deze propositie in een monumentale woonvilla, bestaande uit vijf verhuurde appartementen in Crimmitschau, Duitsland. De looptijd is 3 jaar en de vaste rente bedraagt 5% per jaar. Als investeerder krijgt u eersteklas zekerheden, namelijk het eerste recht van hypotheek en een verpanding van de huuropbrengsten.

De karakteristieke woonvilla is in 1905 gebouwd en heeft een monumentale status (Denkmalschutz). De villa werd enige jaren geleden onder architectuur gerenoveerd en verkeert in uitstekende staat. De bezettingsgraad is bij aanvang 100%.

De lening wordt verstrekt aan initiatiefnemer BOLSA Grundbesitz GmbH voor de aankoop van de vijf appartementen. Eind 2017 heeft de initiatiefnemer de propositie Appartementencomplex Chemnitz via Crowdestate succesvol geplaatst.

Belangrijkste kenmerken van deze propositie:

  • Korte looptijd van 3 jaar;
  • Vaste rente van 5% per jaar;
  • Eerste recht van hypotheek met overwaarde;
  • Verpanding huurinkomsten;
  • Volledig verhuurd;
  • Uitstekend onderhouden;
  • Monumentale status;
  • Maandelijkse uitbetaling;
  • Direct rentedragend vanaf storting;
  • Investeren kan al vanaf € 500.

Momenteel kunnen de investeerders die een deelnamebedrag hebben gereserveerd de betaling en investering afronden. 

Rendementsprognose

In de grafiek hieronder is de cumulatieve opbrengst gedurende de looptijd weergeven bij de vaste rente van 5% per jaar. In het onderstaande voorbeeld wordt bij een inleg van € 5.000 in de gehele looptijd van de propositie in totaal € 750 aan rente uitbetaald. De eerste en opgebouwde rente wordt in de eerstvolgende maand na het sluiten van de propositie voldaan. Vervolgens ontvangt u maandelijkse achteraf het vaste rentebedrag.

De initiatiefnemer heeft het voornemen om de woningen binnen 3 jaar uit te ponden. Daarnaast wordt een volledige verkoop ook niet uitgesloten en een (bancaire) herfinanciering om de investeerders van Crowdestate af te lossen is ook denkbaar.


Cumulatieve opbrengst gedurende de looptijd

Inleg €5.000
Vaste rente 5,0%
Looptijd 36 maanden
Totaal rendement €750

Crowdestate waardering

Crowdestate heeft aan deze investering een risicowaardering A (Defensief) toegekend. Mede gezien het eerste recht van hypotheek, de spreiding over vijf appartementen en de onderhoudsstaat van de monumentale woonvilla is dit een stabiele en solide investering.

A
23 22 21
B
20 19 18
C
17 16 15
D
14 13 12
E
11 10 9
Hypotheekrecht De investeerders van Crowdestate krijgen het eerste recht van hypotheek. 5 punten
Loan-to-value De loan-to-value bedraagt 90% van de huidige marktwaarde. Het object is in mei 2018 getaxeerd. 1 punten
Match locatie met sector De locatie sluit uitstekend aan op de huurders. 3 punten
Bezetting Volledig verhuurd. 3 punten
Projectfase Het betreft een bestaand beleggingsobject. 3 punten
Trackrecord De initiatiefnemer heeft 20 objecten in de grote steden van oostelijk Duitsland in exploitatie. 3 punten
Looptijd De beoogde looptijd is 3 jaar. 3 punten
Extra zekerheid Verpanding van de huuropbrengsten. 1 punten
Totaal 22 punten

Hoe werkt de Crowdestate waardering?

Let op: de Crowdestate waardering wordt gehanteerd om u als investeerder inzage te geven in de belangrijkste eigenschappen van dit project en geldt niet als intern screeningsmodel van Crowdestate. Dit project is voorafgaand aan plaatsing uitgebreid door Crowdestate gescreend.

Financieringsopbouw

Met deze propositie wordt een deel van de aankoop van de woonvilla gefinancierd. In mei 2018 is het object getaxeerd op een marktwaarde van € 460.000. Het drempel- en streefbedrag van de lening via Crowdestate bedraagt € 415.000. Als investeerder krijgt u het eerste recht van hypotheek en een verpanding van de huuropbrengsten.

Investeerders Crowdestate €415.000 Eerste hypotheekrecht
Overwaarde €45.000
Totale omvang €460.000

Projectomschrijving

De monumentale woonvilla bestaat uit zes appartementen, waarvan vijf met deze propositie worden aangekocht. Naar verwachting zal op korte termijn ook het zesde appartement door de initiatiefnemer worden aangekocht. 

De appartementen zijn verdeeld over vier woonlagen. Het totale verhuurbare oppervlakte bedraagt 415 m² en de woningoppervlaktes variëren van 50 m² t/m 135 m². Bij het object behoren parkeerplaatsen op eigen terrein.

Het bouwjaar van de woonvilla is 1905 en in 2000 is het object hoogwaardig onder architectuur gerenoveerd. Uit het taxatierapport van mei 2018 blijkt dat het object uitstekend is onderhouden.

Het object heeft een monumentale status (Denkmalschutz) en is enige tijd geleden uitgeroepen tot mooiste huis van de stad Crimmitschau. De stad Crimmitschau ligt op korte afstand van Zwickau, Leipzig en Chemnitz en telt circa 18.800 inwoners.

Marktomschrijving

Duitsland is een huurdersmarkt. De Duitse woningmarkt bestaat voor meer dan 60% uit huurwoningen. Daarnaast daalt de gemiddelde omvang van huishoudens, als gevolg van de voortschrijdende individualisering van de maatschappij. Ook de vergrijzing speelt hierbij een rol. Dit betekent dat er meer woonruimtes nodig zijn. Er is een toenemende vraag naar kleinere en middelgrote huurwoningen. Tevens zorgen de stabiele economische situatie, de robuuste arbeidsmarkt, de groeiende bevolking en lage rentestanden voor een grote vraag naar woningen als belegging.

Gezien de voorgaande jaren, de vraagstructuur en de huidige marktprijzen, kan de markt voor de verhuur- en verkoop van appartementsgebouwen in de deelstaat Saksen als stabiel worden beoordeeld met een positieve trend.

Eindgebruiker

De totale jaarlijkse huurinkomsten bedragen het eerste jaar € 25.340. De appartementen zijn nu verhuurd voor gemiddeld € 5,08 per m² per maand (incl. parkeerplaatsen). Drie woningen worden momenteel nog onder de markthuur verhuurd en zullen de komende jaren naar een marktconforme huur geïndexeerd worden. In het derde jaar zullen de totale jaarlijkse huurinkomsten naar verwachting € 32.256 bedragen.

Achterliggende organisatie

De lening wordt verstrekt aan initiatiefnemer BOLSA Grundbesitz GmbH voor de aankoop van de woonvilla. De initiatiefnemer is actief in de aankoop, verhuur en het beheer van gerestaureerde woningen in de grote steden van oostelijk Duitsland. Eind 2017 heeft de initiatiefnemer de propositie Appartementencomplex Chemnitz via Crowdestate succesvol geplaatst.

Aanvullende bestanden

Hieronder kunt u de aanvullende bestanden openen.

Bestandsnaam
Mooiste huis van Crimmitschau Download
Cashflowprognose (3 jaar) Download